Новини

Потребителският пазар в ЕС се подобрява

Последните данни за пазарните условия в Европа са изключително оптимистични.
Новият годишен индекс за пазарите индикира за положителни настроения сред потребителите на стоки. Подобряват се и напоследък изоставащите браншовете като авто и ЖП услугите. С най-лоши резултати са финансовите сектори – банковия и тези на ипотеките и инвестиционните продукти.

Няколкостотин продукта и услуги на петдесет и два пазара са следени от комисия, като европейските потребители ги нареждат на базата на фактори като доверие в марката, цена, проблеми и удовлетворение.

Според индекса, най-тревожно е състоянието на:
Банковия сектор
Енергийния пазар
Далекосъобщения
Търговията с превозни средства – втора ръка и цените на горивата също нямат висока оценка според индекса.

еПотребителите чувстват затруднения в избора на многобройните регистрирани фирми – доставчици на услуги, които са много по-объркващи, особено с оглед на това, че напоследък се наложиха заблуждаващи рекламни стратегии.

Степента на потребителската задоволеност се влияе и от регионалния фактор. Населението в първите страни членки на ЕС са по-доволни от търговията на дребно и авто услугите за разлика от потребителите в нови членки, които са удовлетворени в по-голяма степен от пазара на далекосъобщителни услуги.

Мерките на Европейския съюз за повишаване на оценката в браншовете с най-ниски нива на доверие включват:
– Корекции при инвестиционните продукти и банковите сметки;
– Инициатива „Свързан континент“;
– Яснота при енергийните фактури и условия.

Търсят се решения на проблемите при търговията на употребявани превозни средства и на олекотения режим за регистрация на фирма.

Сериозно проучване ще бъде проведено относно продажбата на ел. енергия на дребно, за да се направи сравнение моментното състояние с това от 2010 година.
В заключение можем да обобщим, че като цяло потребителския пазар в Европа върви нагоре, но потребителите се нуждаят от по-голяма прозрачност при условията и договорите. Проблемите в момента се проучват задълбочено, за да бъдат разбрани по-добре и да се набележат възможни решения.

About ФорЕкс

ФорЕкс е част от екипа поддържащ сайта bak.bg - Банки, Активи, Кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *