Банки

Хампарцумян: Икономическата среда и предприемчивостта са факторите, които генерират растеж

„България е финансова стабилна и това е необходимо, но не достатъчно условие за растеж“. Това каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по време на конференцията „Успешно управление на рискове в несигурна среда“, организирана от Кофас България, съобщиха от Булбанк.

Той посочи няколко фактора, изиграли положителна роля върху българската банкова система. На първо място, липсата на сложни деривативни финансови инструменти помогна на страната да бъде защитена от най-тежките ефекти на кризата, започнала през 2008 г., като загуба на спестявания, сериозни намалявания на активите на пенсионните фондове и т.н. В същото време банковата криза от 1996 – 1997 г. помогна на България да създаде една консервативна, регулирана и добре работеща банкова система.

„Банките следват развитието на икономиката и кредитирането ще започне да нараства с по-бързи темпове, когато бизнесът генерира растеж и се появят повече качествени инвестиционни проекти“, коментира Хампарцумян. Той обясни още, че икономическата среда и насърчаването на предприемчивостта са факторите, които генерират растеж.

Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк каза още, че не очаква депозити от Кипър да бъдат прехвърляни в България. Според Левон Хампарцумян големите инвеститори търсят страни с ниски данъци и прилагащи английската правна система, а България може да почерпи опит от Северно-европейските и Балтийските страни, за да подобри средата си за правене на бизнес.

http://www.destar.bg/хампарцумян-икономическата-среда-и-предприемчивостта-са-факторите-които-генерират-растеж-news10203.html

About ФорЕкс

ФорЕкс е част от екипа поддържащ сайта bak.bg - Банки, Активи, Кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *