Кредити

Бизнес кредити за микро, малки и средни предприятия

След като световната финансова криза взе да утихва и положението на световните и национални пазари да се стабилизира, търсенето на кредити започна да расте. С влизането на България в ЕС малките и средните предприятия у нас имат достъп до съвместни европейски ресурси.
Преди години единствените институции, от които можеше да се вземе кредит бяха банките. Сега вече на кредитния пазар има и т.н. небанкови институции, които отпускат кредити на предприятия.

Кредитите могат да бъдат за различни цели, например:

  • Стартиране на бизнеса – използва се от фирми, които са се регистрирали и тепърва ще започнат да развиват своята дейност;
  • Инвестиции – закупуване на нови ДМА или нематериални активи;
  • За оборотни средства – за закупуването на стоки и материали;
  • Комбинирани – с една част може да се извърши напр. инвестиция, а друга да се използва за оборотни средства.

За кредити може да се кандидатства по различни целеви програми за кредитиране, като:

  • Кредити по програма „Джереми” – „Джереми” е съвместни европейски ресурси за малки и средни предприятия, която насърчава достъпа до финансиране на малките и средни предприятия по линия на структурните фондове;
  • Кредити „Енергийна ефективност” – използват се за подобряване енергийната ефективност в сферата на производството, на сгради, в които се развива бизнес, както и мерки за намаляване на вредните емисии газове;
  • Кредити по програма с ДФ „Земеделие” – за насърчаване модернизацията на селските стопанства, за развитието на горите, подобряване на земеделски и горски продукти.

Размер на кредитите, отпускани от различни банки и други кредитни инститции и техния срок на погасяване:

Банка

Цел на кредита

Размер в лв.

Размер в евро

Размер в долари

Максимален срок за погасяване

Alpha Bank

Инвестиционен

2000000

1000000

 

1000000

120 месеца

Банка ДСК

Дългосрочен инвестиционен кредит

80000

80000

300 месеца

Креди Агрикол България ЕАД

ИК за закупуване на оборудване

200000

100000

120 месеца

ПроКредит Банк ЕАД

Бизнес кредит за инвестиции

300000

180 месеца

Райфайзенбанк ЕАД

Кредит за инвестиции и оборотни средства

250000

250000

180 месеца

Начала 2007” ЕАД

Кредит „Бизнес развитие”

50000

120 месеца

Фирмите с изрядно счетоводство са с предимство при получаване на заеми

Понеже банките и другите кредитни институции започнаха да затягат правилата за отпускате на кредити, взе да се налага практиката фирмите с изрядно счетоводство първи да получават заеми. Банките изискват това в съответствие на политиката на техните централи в чужбина.
Воденето на счетоводството може да бъде осъществено от счетоводни къщи, които имат богат опит и висококвалифицирани експерти. Ето няколко счетоводни къщи, на които може да се доверите и услугите, които предлагат:

  • МикроФинанс ООД – Фирмата предлага счетоводни, административни и специализирани услуги, свързани с корпоративните финанси. За новостартиращите дружества, малките фирми и самоосигуряващите се лица ползват отстъпка в абонаментното счетоводно обслужване.
  • Счетоводна къща Алтус – Фирма с над 20 годишен опит в счетоводното обслужване, специализирана в обслужването на малки, средни и големи предприятия. Предлага на своите клиенти изгодни пакети за месечен и годишен абонамент, както и еднократни счетоводни услуги и консултации, включващи и данъчна защита.
  • Счетоводна къща Джонген, Джонген & Костов  – Предлага абонаментно счетоводно обслужване, като при всяка грешка или забавяне по тяхна вина, се възстановява на клиента част от сумата за абонаментното обслужване. Фирмата извършва аутсорсинг на чужди предприятия в България.

В заключение – не забравяйте, че независимо за какъв кредит и в каква институция ще кандидатствате, трябва да имате добър бизнес план и изрядни счетоводни документи, които до голяма степен ще ви гарантират отпускането на кредита.

About ФорЕкс

ФорЕкс е част от екипа поддържащ сайта bak.bg - Банки, Активи, Кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *